ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Vaxning för att ta bort hår permanent?
Permanent hårborttagning - Bäst information om Permanent hårborttagningVaxning

Vaxning

Det finns flera typer av vaxning. Den vanligaste formen av vaxning man tänker på är att vaxa benen eller bilen. Det finns dock flera andra tillfällen när man använder vax som t.ex. när äpplen ska få en vacker och skyddande yta eller när en man ska lägga på ett förebyggande klotterskydd på en t.ex. en fasad.

Denna sida behandlar dock bara vaxning av kroppen eller konsten att vaxa bilen.

Hårborttagningskrämer

Många tänker på vaxning när det gäller att ta bort hår på benen, armarna eller bröstet.

Det finns två olika former av vxning, kallt vax eller varmt vax.

 • Kallvaxning - Kallt vax sitter ofta på ett vaxat papper och trycks eller klistras fast vid hårstråna. När du vaxar med kallt vax sitter vaxet fast på pappersremsor som trycks fast på huden för att sedan ryckas bortKall vaxning gör inte lika ont som den varma vaxningen men hårstråna kommer inte bort lika lätt.
 • Varmvaxning - Varmt vax hålls eller droppas över hårstråna och fäster bättre än kallt vax men är lite mer smärtsamt att applicera vaxet. När du gör en vaxning med varmt vax låter man vaxet rinna över håret som ska tas bort. En bit tyg trycks fast i det varma vaxet och vaxet får sedan stelna. Vaxning med varmt vax ska och får inte användas i ansiktet.


Vax

Vaxning kan göras med antingen kallt vax eller varmt vax. Det går även att göra vax hemma genom blandning av socker, honung och lime som kan användas varmt(ljumet) eller kallt. Det vanligaste är dock att man köper vax på nätet eller på en salong.

Kallt vax är inte lika smärtsamt som varmt men varmt vax fäster bättre på hårstråna så resultatet blir bättre. Varmt vax skall absolut inte användas i ansiktet.

Att genomföra en vaxning

Att genomföra en vaxning

Vid en varmvaxning hälls vaxblandningen över håret och en bit tyg eller papper trycks fast ovanpå. När vaxet svalnat rycks tyget eller pappret bort och hårstrået med roten följer med.

För kallt vax är skillnaden att vaxet redan är fäst på färdiga pappersremsor.

Efter vaxning

Eftersom vaxning är en "permanent" hårborttagningsmetod, så dröjer det cirka en månad för håret att växa ut efter vaxningen. När håret växer tillbaka när man tidigare avlägsnat den med hjälp av vaxningen så blir det tunnare och mjukare än tidigare. Detta kan jämföras med t.ex. rakning då håret blir snarare kraftigare och hårdare.


Vaxa sig för första gången

Vaxa sig för första gången

När man ska prova vaxa sig för första gången är rekommendationen att göra det på en skönhetssalong. Anledningen till att låta ett proffs utföra vaxningen är många:

 • En skönhetssalong vet hur man skall utföra vaxningen för att det ska bli bra resultat.
 • Du lär dig hur en vaxning ska kännas.
 • Du blir mindre benägen att avbryta vaxningen för att det gör ont om du betalat skönhetssalongen innan.
 • Vaxningen kommer göra mindre ont på slutet än i början eftersom du vänjer dig vid smärtan.

Att inte fortsätta vaxa sig på en skönhetssalong beror dels på hur de upplever smärtan och dels hur mycket du tycker det är värt att lägga på en vaxning. Ett sätt att göra det billigare är att vaxa själv. Skillnaden är att salogner använder varmt vax till vaxningen vilket fäster något bättre än kalt vax som du helst ska använda hemma. Priserna för vaxning variera beroende på var du bor men riktpriser för de vanligaset vaxningarna är:

Pris för vaxning

Ett vaxningskit för hemmabruk kostar mellan 250 kr upp till 2000 kronor.Hårborttagningsmetod som passar dig

Den hårborttagningsmetod som i slutändan passar dig bäst beror på många saker.

 • Vilken budget har du? Den kanske räcker för vaxning en gång i månaden men inte elektrolys.
 • Hur känslig är din hud?
 • Klarar du den smärta som kan uppkomma t.ex. vid vaxningen?
 • Har du några allergier som kan påverka valet av hårborttagningsmetod?

Andra hårborttaningsmetoder

Vaxning är en av många olika hårborttagningsmetoder och vaxningen fungerar bra på vissa delar av kroppen. Tyvärr ger vaxningen inte en permanent hårborttagning. Andra hårborttagningsmetoder som kan komplettera vaxningen kan vara:

 • Hårborttagning med laser är betydligt dyrare än vaxning men en av de mer permanenta metoderna.
 • IPL som är en Intensivt Pulserande Laser som är riktigt bra men mycket dyrare än vaxning av benen eller bikinilinje.
 • Rakning av kroppen är billig men vaxningen varar någon månad längre och blir slätare.
 • Bleka Kroppshår kan fungera i stället för att vaxa sig om man har ljus hud.
 • Elektrolys är den enda permanenta hårborttagningsmetoden men tar mycket lång tid och vaxning är mycket mycket billigare.

Vaxning av kroppen

Att vaxa sig fungerar bra på många ställen av kroppen. Den vanligaste vaxningen är att vaxa benen och där efter att vaxa en bikinilinje. En form av vaxning som blivit allt mer populär är att den brasilianska vaxningen vilket innebär att allt hår där nere tas bort.

Ju mindre underkläderna blir ju mer vaxar eller rakar man kroppen. Vaxning kan dock göras på alla ställen där det växer på kroppen.

Ta bort vaxet vid vaxningen

Vaxningen avslutas med ett distinkt ryck, och ett litet skrik, så att allt hår försvinner och hårroten följer med.

Smärtan vid vaxning

Om du ska vaxa dig för första gången är rekommendationen att vända sig till en skönhetssalong eftersom resultatet blir bättre och det gör mindre ont om en expert drar av vaxet än om du försöker själv hemma. En allt mer populär form av vaxning är den brazilianska vaxningen för allt hår vid de intima delarna avlägsnas.