ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent IPL Hårborttagning
Permanent hårborttagning - Bäst information om Permanent hårborttagningIPL-hårborttagning

Hårborttagningskrämer

Intensivt Pulserande Ljus eller IPL-Hårborttagning en metod som kan användas för hårborttagning, hudföryngring, pigmentförändringar och behandling för ytliga kärl. Många kliniker hävdar att IPL är en permanent hårborttagningsmetod med det finns inga vetenskapliga studier som belägger detta. Dock så blir resultatet bättre ju fler IPL-behandlingar som genomförs.IPL-Hårborttagning - Hur fungerar det?

Högintensivt ljus skickas in i huden och absorberas av t.ex. pigment och ytliga blodkärl och hårsäckar där då värme uppstår. Denna värme ge upphov till "skador" i form av förstörda hårsäckar, blodkärl som skrumpnar och försvinner eller pigment som "dör".

Beroende på våglängd så absorberas ljuset olika bra och det går att anpassa behandlingen för den typ av "skada" som man önskar ska inträffa. Gällande hårborttagning fungerar IPL bra på mörkt hår men inte på ljust.

Normalt behandlas en liten yta åt gången genom att en gel placeras på det område som ska behandlas. När ljuset pulserar på en yta av cirka 2x2 cm hjälper gelen till så att ljuset bättre kan värma upp de delar som ska behandlas och det känns som ett litet varmt stick.

För att en hårsäck ska dö permanent krävs en temperatur på mellan 70-75ºC.

Pigmentfläckar

Pigmentfläckarna som behandlas mörknar ganska omgående och något innan de försvinner. Normalt har pigmentfläckarna försvunnit på 10-14 dagar.

Blodkärl

Blodkärl som behandlas försvinner i stort sätt omgående i samband med behandling. Oftast finns det inga spår krav av IPL-behandlingen i form av ärr eller sår eller ärrbildningar.

Hårborttagning med IPL

Hårborttagningskrämer

Ljus som riktas mot mörka hårstrån absorberas i hårstråets pigment vilket gör att hårstrået värms upp. Värmen transporteras till längs hårstråt till hårsäcken vilken kan förstöras då kan inte nya hårceller bildas.

Fördelar med IPL-behandling

IPL tränger ned ganska långt i huden och ger upphov till ökad produktion av elastin och kollagen vilka ger en bättre lyster åt huden. En IPL-behandling kan anpassas efter den "skada" som man vill uppnå.

En väsentlig fördel med IPL är att metoden är i stort sätt smärtfri till skillnad mot många andra hårborttagningsmetoder.

Räcker en IPL-handling?

Oftast är mellan 35-30% av hårstråna i tillväxtfasen och det är dessa hårsäckar som förstörs vid en IPL-behandling för hårborttagning. Övriga hårstrån dör och trillar av men det växer ut nya efter någon månad.

När en ny IPL-behandling görs efter knappt 2 månader så dör lite fler hårsäckar, cirka 25% av de kvarvarande. Så fortsätter det att vid varje ny IPL-behandling dör cirka 20-30% av hårsäckarna.

Det vanligast är att behandla varje område flera gånger och en riktigt hårigt område kan ta 12-18 gånger innan man börjar bli nöjd.

Risker med IPL-behandling

Det finns många personer som fått brännskador i samband med att försöka ta bort håret permanent med hjälp av en IPL-behandling. Ofta beror detta på att det inte finns något som reglerat vem som får erbjuda IPL-behandlingar men även på att det finns individuella skillnader hur lätt en person påverkas av IPL.Att tänka på innan och efter hårborttagning med IPL

Hårborttagningskrämer

Innan IPL-behandling

Före IPL-behandlingen ska du inte vaxa, raka eller ta bort hår på något annat sätt under en månads tid. Huden ska också vara så ljus som möjligt för att inte absorbera ljuset vilket innebär att man bör inte göra en IPL-hårborttagning under sommaren eller om man brukar sola i solarium. Håren ska vara ganska korta, cirka 2 mm.

Efter IPL-behandling

Efter IPL-behandlingen ska du inte vara i solljuset under 10 dagar. Det kan också vara skönt att lägga på rikligt med Aloe Vera eller kylbalsam direkt efter IPL-behandlingen.